Фон дер Лайен предлага оттегляне на плана за намаляване на пестицидите в ЕС

урсула фон дер лайен обвини путин
Сподели публикацията:

Последвайте ни във Фейсбук и Телеграм!

Председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, обяви предложение за оттегляне на амбициозния план на ЕС за намаляване наполовина на употребата на пестициди, определяйки го като „символ на поляризация“. Това решение идва на фона на протести от страна на фермерите, които изразяват недоволство от увеличаващите се разходи и други предизвикателства, като фон дер Лайен изрази разбиране към техните опасения.

В своята реч пред Европарламента в Страсбург, фон дер Лайен подчерта трудностите, пред които са изправени фермерите, включително ефектите от климатичните промени, руската война, инфлацията и поскъпването на енергията и торовете. Тя подчерта значението на тяхната работа за производството на качествена храна и призова за изразяване на признателност и уважение към тях.

В контекста на войната в Украйна, фон дер Лайен изрази солидарност с Украйна и критикува руския президент Владимир Путин за неговите действия, които според нея са морално и стратегически погрешни. Тя подчерта ангажимента на ЕС да подкрепя Украйна, включително чрез обучение на украински войници и финансова подкрепа.

Евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов призова за прекъсване на дипломатическите отношения с Русия, докато Радан Кънев от същата група критикува „полезните идиоти“ в Европарламента, които не виждат имперските намерения на Кремъл.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС е обучил над 40 000 украински войници и е отделил значителни средства за военна подкрепа, като призова за ускоряване на доставката на боеприпаси и интегриране на Украйна в отбранителните програми на ЕС.

Последвайте ни във Фейсбук и Телеграм!

Сподели публикацията:

Свързани новини

Спорт

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *