Тракторист се натъкна на гроб от древен Рим край Попово

Сподели публикацията:

На необичайна находка от древен Рим се натъкна тракторист по време на земеделска оран. Мъжът открива древен римски гроб, иззидан отвътре, насред нива край Попово, след като плуговете на трактора му засягат каменна плоча.

Той обясни, че е разровил с ръце източната страна и е открил няколко дребни костички. Според разположението и мястото на обекта предположил, че става въпрос за гроб на човек. Дошлите на място експерти от поповския музей установяват, че гробът е изключително добре запазен, но без ценности вътре. Според тях гробът е от II – III в.

„Това е стабилен период за Римската империя и нищо изненадващо, че са правили такива гробници и некрополи. Предполагаме, че става въпрос за заможен човек, градежът е изключително прецизен, малки тухли, добре направен, покрит“, поясни директорът на Историческия музей в Попово Владимир Иванов.

Засега гробът от древен Рим е консервиран, за да се запази. Предстои да бъде проучен подробно, както и целият терен, за да се установи дали има близък некропол или селище.

Сподели публикацията:

Свързани новини

Спорт

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *