След отказа на Байдън, Денков среща с Рюте

денков
Сподели публикацията:

Премиерът Николай Денков лети за Нидерландия за среща с премиера Марк Рюте в Хага на 8 февруари,  точно когато трябваше да бъде във Вашингтон, разкриха източници от правителството.

Денков настойчиво търсил някой високопоставен чужд държавник спешно да го приеме, за да обяви, че отлага посещението в САЩ заради друга визита. Визитата на Денков в Хага буди още по-голямо недоумение, защото Рюте е премиер в оставка и ръководи временно правителство. След като подаде оставка през юли миналата година, Рюте обяви, че след избора на новото правителство напуска политиката. На ход е спечелилият изборите Герт Вилдерс, който е натоварен да състави новото управление, но още не се е справил. Победата на Герт Вилдерс означава неясно бъдеще за влизането на България в Шенген, тъй като Нидерландия и Австрия блокират членството ни в зоната за свободно пътуване. Именно Герт Вилдерс може да забави София по пътя към шенгенското пространство. И ако трябва да чука на нечия врата Денков, то трябва да е на вратата на Вилдрес, а не на Рюте.

Денков и Рюте ще обсъдят въпроси от двустранен интерес и от европейския дневен ред, включително теми, свързани със сигурността в Европейския съюз, гласи съобщението на правителствената пресслужба в София. Във фокуса на разговора ще бъдат и ключови приоритети за България като влизането в сухопътен Шенген тази година и членството на страната ни в еврозоната от 1 януари 2025 г, допълват от Дондуков 1.

Каквито и разговори да води Денков с Рюте обаче, те са без значение за политиката, тъй като и двамата слизат от премиерския пост Рюте е основен кандидат за поста генерален секретар на НАТО след изтичане на мандата на Йенс Столтенберг през септември. От правителствената пресслужба потвърдиха, че посещението на премиера в Хага е насрочено за 8 февруари.

Сподели публикацията:

Свързани новини

Спорт

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *