Полша одобри изграждането на 24 малки модулни реактора на шест места в страната

Полша започва изграждането на малки модулни реактори
Сподели публикацията:

Полша даде зелена светлина за изграждането на 24 нови малки модулни реактора (SMR) в шест обекта в страната, казаха в четвъртък ръководители на компанията, която ще строи ядрените съоръжения, предаде Ройтерс. Това се случва в момент, когато Варшава се стреми да намали използването на изкопаеми горива.

От „Орлен Синтос грийн енерджи“ (Orlen Synthos Green Energy – OSGE), съвместно предприятие между най-голямата полска рафинерия „Орлен“ и химическата компания „Синтос“, планират да изградят първите малки реактори в страната до 2030 г.

Властите в Полша наскоро обявиха, че се стремят да ускорят постепенния отказ от употребата на въглища и планират да изградят инфраструктура за възобновяема и ядрена енергия, за да се справят с предизвикателствата, свързани с промените на климата, като същевременно осигурят сигурност в електроенергетиката.

„Полското правителство реши да издаде принципно решение и одобри шест площадки за 24 най-съвременни блока GE Hitachi BWRX-300 в Полша“, каза главният изпълнителен директор на OSGE Рафал Каспров на срещата която е се провежда по време на КОП 28  в Дубай. „Това наистина е ново начало, нова ера, за Полша.“

Министерството на климата на Полша каза, че реакторите ще бъдат построени във Влоцлавек, Стави Моновске, Сталова Вола, Остролека, Нова Хута и Даброва Горница.

Сподели публикацията:

Свързани новини

Спорт

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *