Пътуванията по празниците в Европа растат въпреки предупрежденията за сигурността

Ръст на пътуванията по празниците в Европа въпреки предупрежденията за сигурността
Сподели публикацията:

Пътуванията в натоварения празничен сезон в Европа надхвърлят нивата през 2022 г. въпреки предупрежденията за сигурността от властите на Стария континент. Потребителите остават решени да се насладят на празниците, удължавайки бума на пътуванията след пандемията, пише Ройтерс.

Коледните базари и популярните туристически места в градове като Мюнхен и Париж са оживени напоследък. Те обаче остават със засилено полицейско присъствие. Очаква се пътуванията по празниците в ЕС, заедно с Великобритания, да нараснат с 22% спрямо нивата през 2022 година. Това сочат данни на компанията ForwardKeys. Ръстът е стимулиран от трайното търсене след пандемията, казват ръководители и анализатори. Тази година за първи път от пандемията някои хора пътуват само за да видят семействата си за Коледа.

Предупреждения за сигурността в Европа

Но туристите не забравят и предупрежденията за сигурността. В края на ноември представители на европейските служби за сигурност предупредиха за нарастващ риск от атаки, свързани с войната между Израел и „Хамас“, и допълниха, че най-голямата заплаха идва от възможни „самотни вълци“. При две нападения на ислямисти във Франция и Белгия през октомври загинаха трима души, а двете страни, както и Австрия, Словения и Босна и Херцеговина, повишиха нивото на терористична заплаха. Италия върна граничния контрол със Словения, като се позова на опасността от влизане на ислямистки бунтовници в страната.

Има обаче и лек ръст на отменените билети за коледния период между 21 и 31 декември – от 2,4% на 3% от 24 ноември. Това сочат данните на ForwardKeys. „Макар че този брой е малък, той може да е повлиян от предупрежденията за тероризъм в Европа от началото на конфликта в Израел“, коментира Хуан Гомес, анализатор във ForwardKeys.

Няма спад в броя на туристите

Туристите обаче продължават да се стичат към популярни дестинации. Това показва нараснало доверие в мерките за безопасност в големите европейски градове. „Чувствам се в безопасност и съм много наясно със състоянието на света. И със сигурност мисля за това всеки ден, както за конфликтите в Европа, така и за конфликтите в Близкия изток“. Това казва Гуен Фицджералд, която посещава коледен базар в Мюнхен тази седмица, идвайки от Бостън. „Но в същото време имам наистина отчаяна нужда от радост“, допълва тя.

Броят на хората, които пристигат в страни като Италия, Австрия и Швеция за Коледа, също е нараснал с 25% или повече на годишна база. Туристите казват, че заради ръста на предупрежденията през последните години и затегнатите мерки за сигурност в Европа, свързани с тях, има по-голямо усещане за спокойствие. Това им е позволило да не отменят плановете си за пътуване.

Сподели публикацията:

Свързани новини

Спорт

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *