НЕКСО съди България за 3 млрд. долара

Нексо съди България
Сподели публикацията:


Последвайте ни във Фейсбук и Телеграм!

Компанията за дигитални активи „Нексо“ (Nexo) е завела иск срещу България на стойност над 3 милиарда долара, както е съобщено от самата компания. Искът е подаден в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID), част от Световната банка във Вашингтон, в съответствие с международните спогодби за защита на инвестициите. Американската адвокатска кантора Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP ще представлява интересите на „Нексо“ пред трибунала.

„Нексо“ обяснява, че размерът на арбитражния иск е определен въз основа на значителните материални и репутационни щети, причинени от действията на българските държавни органи по време на прекратеното разследване срещу компанията, нейните служители и ръководители. Според компанията, обвиненията са се оказали неоснователни, а досъдебното производство е приключило поради липса на престъпления.

На 21 декември 2023 г., всички обвинения срещу ръководителите на „Нексо“ – Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов, бяха свалени, като Софийската градска прокуратура заключи, че „няма извършени престъпления“.

Матю Оресман, управляващ съдружник на лондонския офис на Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP, изрази увереност в успеха на иска на „Нексо“. Дебора Ръф, ръководител на арбитражния отдел в кантората, също сподели очакванията си за представянето на клиентите си в следващата фаза на битката за справедливост.

„Нексо“ твърди, че действията на българските власти и съпътстващата ги медийна кампания са причинили „колосални щети“ на дейността и репутацията на компанията в международен мащаб. Те посочват, че са пропуснати значителни бизнес възможности, включително сътрудничество с американски инвестиционни банки и европейски футболни клубове.

Въпреки ударите, нанесени от българските власти, „Нексо“ заявява, че е успяла да поддържа бизнеса си, но е пропуснала уникални възможности. След като българската прокуратура оневини компанията, „Нексо“ сега търси справедливост и обезщетение за нанесените щети. Компанията планира да дари до 20% от полученото обезщетение за подкрепа на детското здравеопазване и образование в България, включително за изграждането на детски болници и отделения, както и за подобряване на конкурентоспособността на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Последвайте ни във Фейсбук и Телеграм!

Сподели публикацията:

Свързани новини

Спорт

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *