Нисък процент на заетост сред украинските бежанци в Германия

Сподели публикацията:

Последвайте ни във Фейсбук и Телеграм!

Усилията на германското правителство да интегрира украинските бежанци в трудовия пазар срещат трудности, въпреки обширната финансова помощ, предоставена на търсещите убежище, отбелязва Bild. Сравнение с други европейски държави показва, че само 25,2% от украинските бежанци в Германия са заети, докато в Дания и Чехия този процент е съответно 78% и 66%. Други страни от ЕС също отчитат по-висока заетост сред украинците, като Полша (65%), Швеция (56%) и Холандия (50%).

Въпреки че всички украински бежанци в ЕС се ползват от статут на временна закрила и бърза интеграция в социалните и здравните системи, условията за финансова подкрепа варират значително. В Германия, например, възрастните и самотните родители получават месечна помощ от 563 евро, докато децата – между 357 и 471 евро, с допълнително покриване на жилищни и други разходи. В сравнение, Чехия предлага еднократна спешна помощ от 200 евро, а Полша – еднократно плащане от 66 евро и детски надбавки от 110 евро на месец.

За да подобри ситуацията, германското правителство насърчава компаниите да намалят изискванията за владеене на немски език и предлага допълнителни обучения. Министърът на труда Хубертус Хайл дори стартира инициативата „job turbo“, целяща да ангажира милиони бежанци, особено украинци, на работа в Германия.

Последвайте ни във Фейсбук и Телеграм!

Сподели публикацията:

Свързани новини

Спорт

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *