Кокаин за 20 милиона: Петима българи от кораба „Верила“ са арестувани в Ирландия

Кокаин за 20 милиона долара е хванат на български кораб
Сподели публикацията:

Полицията е арестувала петима българи във връзка с предполагаемото изземване на кокаин. Наркотикът се оценява за няколко милиона евро като е намерен на борда на кораб за насипни товари във Фойнс, графство Лимерик. Мъжете са били отведени от кораба „Верила“, регистриран в Малта. Той е бил задържан под въоръжено наблюдение на гардовете от вторник, когато пристигнал в пристанището. Вестникът е научил, че наркотиците вероятно са от южноамерикански картел, свързан с европейски наркобанди.

Кокаин за 20 милиона

Източници на ирландската медия твърдят, че наркотиците са били готови да бъдат изхвърлени зад борда и на тях е имало GPS проследяващи устройства. Приема се, че екипажът на кораба е съставен от български и украински граждани, но митническите служители проверяват произхода на екипажа. Корабът за насипни товари превозва пратка зърно – въпреки че според вписването на кораба в системата за морски трафик той идва от Монреал. Източници на The Journal твърдят, че има подозрения, че корабът е поел по заобиколен маршрут към Ирландия.

Предполагаемата пратка е намерена в бали, увити в пластмаса, свързани с въжета и прикрепени спасителни жилетки. Последните са били подготвени за изхвърляне зад борда и са намерени в помещение близо до жилищния блок на кораба. Митническите служби са се качили на кораба при пристигането му във Фойнс по-рано тази седмица и са открили наркотиците. Приема се, че те са получили сигнал от международни агенции за борба с наркотиците. Реагирали са и от Центъра за морски анализи – наркотици (MAOC-N) в Лисабон, Португалия.

Кои са задържаните?

В съобщение се посочва, че петима мъже са задържани тази сутрин, петък, 22 декември 2023 година. Задържани са във връзка с конфискация на наркотици на товарен кораб в пристанището на Фойнс, Лимерик. Във вторник, 19 декември 2023 г., са иззети около 300 кг кокаин. „Петимата мъже, на възраст 50, 46, 44, 41 и 35 години, са арестувани за престъпление внос на контролирани наркотици. Те са в нарушение на раздел 15(b) от Закона за злоупотреба с наркотици от 1977/84 г., изменен с раздел 82 от Закона за наказателното правосъдие от 2006 г., и всички са задържани в участъците на правителствената агенция „Гарда“ в дивизия Лимерик.

Смята се, че последната конфискация е на стойност около 21 млн. евро ( 41.83 млн. лева) и тежи 300 килограма. Предполага се, че митниците са очаквали по-голям товар, вероятно един тон, когато са нахлули на кораба.

Сподели публикацията:

Свързани новини

Спорт

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *