Икономист: Няма как цените да не тръгнат нагоре, ако влезем в еврозоната

еврото
Сподели публикацията:

Последвайте ни във Фейсбук и Телеграм!

Професор Гарабед Минасян, икономист, предупреди в интервю за Euronews Bulgaria, че с присъединяването на България към еврозоната, цените в страната ще се увеличат, достигайки европейските нива. Той подчерта, че България в момента има най-ниските цени в ЕС, но това ще се промени с въвеждането на еврото. Проф. Минасян изрази съгласие с мнението, че приемането на еврото ще доведе до скок в цените, въпреки политическите уверения в обратното. Той подчерта, че икономическите процеси изискват такова увеличение на цените за изравняване с европейските стандарти.

Професорът напомни за ангажимента на България да се присъедини към еврозоната след влизането в ЕС през 2007 г. и изрази съмнение относно готовността на страната да стане равноправен член на еврозоната, като отбеляза, че България е най-бедната държава в ЕС. Според него, за да приеме еврото, България трябва да има минимална работна заплата от около 500 евро, което се обсъжда като неофициален критерий.

Проф. Минасян подчерта, че готовността на страната да влезе в еврозоната зависи от вътрешното управление и предупреди, че въпреки падащата инфлация, цените ще продължат да растат. Той също така отбеляза, че в България се наблюдава увеличаване на социалното разслоение, като бедните стават по-бедни, а богатите – по-богати, което води до размиване на средната класа и е малко вероятно влизането в еврозоната да повлияе благоприятно на този процес.

Последвайте ни във Фейсбук и Телеграм!

Сподели публикацията:

Свързани новини

Спорт

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *