България се превръща в нетен вносител на ток

нетен вносител на ток
Сподели публикацията:

И през първите седем дни на новата година България продължава да бъде нетен вносител на ток. Статистическите данни показват, че тя внася повече, отколкото изнася. От друга страна производството на електроенергия се срива. Това става ясно от данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за първите седем дни на 2024 година. Салдото (износ-внос) на електроенергия намалява със 109.58% спрямо първата седмица на 2023 година.Тоест тогава страната е била нетен износител, като е продала навън 153 243 MWh. Сега е внесла нетно 14 682 MWh. Тези данни показват, че продължава тенденцията, появила се още през май 2023 година. Тогава когато страната ни за първи път се превърна в нетен вносител на електроенергия. Ситуацията се повтори и през ноември.

Подобни отрицателни статистики скоро няма да са новина в българската енергетика. Заради високите цени на тока от въглища централите стават все по-неконкурентни и е все по-изгодно да се внася. По тази причина пада и производството на електроенергия в България. Статистиката показва, че спадът е близо 19% през първата седмица на новата година спрямо същия период на 2023 година.

От началото на годината до 7 януари са произведени 754 028 MWh. Докато през първата седмица на миналата година произведената електроенергия е била 929 693 MWh. Данните показват, че участието на базовите централи (въглищните и АЕЦ „Козлодуй“) в енергийния баланс на страната намалява с общо 22.26%. Те са произведени 639 826 MWh електроенергия, докато през 2023 г. – 823 019 MWh.

България е нетен вносител на ток

На 9 януари се наблюдаваше силно застудяване в България и последва ръст на потребление на електроенергия. В конкретния ден България е внесла повече ток, отколкото е изнесла. Данните от конкретния ден пък са само илюстрация на започналата тенденция. Въпреки достатъчното мощности, с които България разполага, тя не произвежда електроенергия, която да е конкурентна на пазара. Вместо това е по-изгодно да се купува от съседите. Тази теза е развита в публикация на финансово-икономическия седмичник „Капитал“. Държавната въглищна централа ТЕЦ „Марица-изток 2“ например работи на по-малко от 30%. България е внасяла ток от страни, които доскоро е снабдявала – Гърция, Сърбия, Турция и Северна Македония.

Делът на ВЕИ в преносната мрежа расте значително – с 40% до 40 985 MWh. Докато за аналогичния период на 2023 година зеленото производство е било 29 384 MWh. Участието на ВЕИ в разпределителната мрежа също нараства – с 9 на сто в сравнявания период. Огромен ръст се отчита при вятърната енергия – 59%. Електроенергията, произведена от водните централи, намалява със 17.54%. Тези данни бяха изнесени от политиците от опозицията в парламента. В изявления пред медиите партия Възраждане отправиха нападки към управляващите на старта на новия политически сезон.

Цончо Ганев от „Възраждане“ предположи пред “Нова Телевизия“, че за новите реактори в „Козлодуй“ ще бъдат платени 70 млрд. лева. България е била нетен вносител на електроенергия и през два месеца на миналата година – май и ноември, когато ядрената централа в Козлодуй е излизала в планов ремонт. Липсващите в тези периоди ядрени мощности не бяха заменени от наличните ТЕЦ, а от внос. Ситуацията беше коренно различна през 2022 г., когато избухна войната в Украйна и имаше критично високи цени на енергийната борса, припомня изданието. Тогава България реализира рекорден износ на електроенергия – над 12 тВтч, предимно от българските въглищни централи, които балансираха целия регион.

Тенденцията ще се запази

Тогава политици, експерти, шефове на дружества, синдикати и т.н. допуснаха огромната грешка да вярват и да прогнозират, че кризата с енергийните цени не е била огромна случайност, а тренд, който ще продължи занапред. Взе се негласно решение, че всичко в сектора е наред и в това си състояние нашите енергийни мощности ще продължат да просперират. За цялата 2023 г. е регистриран срив при износа на ток с 72.5%, което се дължи на нормализирането на пазара, който през 2022 г. беше ударен от ограничаването на руските доставки на природен газ за Европа.

Тази тенденция ще се запази и в следващите 7 години, когато започва поетапното спиране на 3-те базови въглищните централи в Маришкия басейн. България ще се превърне от износител във вносител на ток, ако не бъдат изградени нови базови мощности, които да заменят въглищните централи, които трябва да затворим в следващите години, предупреди шефът на Енергийния системен оператор. Най-реалистично през 2030 година може да се пусне нова ядрена мощност 1000 мегавата по технология на „Уестингхаус“.

В следващите 7 години България започва поетапното спиране на 3-те базови въглищните централи в Маришкия басейн. Първа ще започне да изключва мощности още през декември. Според ЕСО не сме готови да ги компенсираме. Според Електроенергийния системен оператор, зелената енергия не може да компенсира пиковото потребление през зимата, поради зависимостта си от слънце и вятър.

Последвайте ни във Фейсбук и Телеграм!

Сподели публикацията:

Свързани новини

Спорт

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *